Wiosna sprzyja zmianom, wzmaga nasz naturalny potencjał energii. To najlepszy czas, żeby w dobie koronawirusa zadbać o własną odporność oraz o odporność członków rodziny. Niezaprzeczalne jest, że w walce z wirusami i bakteriami, stan zdrowia organizmu ma ogromne znaczenie.
Wiosna nastraja do tego, by spędzać więcej czasu na świeżym powietrzu, korzystając z nieśmiale przebijających się promieni słonecznych, które dostarczają nam witaminy D niezbędnej dla prawidłowego rozwoju kości oraz budowania naturalnej odporności.
Nie zapominajmy o aktywności fizycznej. Sport to zdrowie, a wiosenny czas otwiera przed nami nowy wachlarz sportowych aktywności.
Właściwa dieta wiosną
Jeśli już o odporności mowa, bardzo ważnym czynnikiem w jej budowaniu jest prawidłowa dieta. Dobierając produkty oraz posiłki spożywane przez nas o tej porze roku, powinniśmy wziąć pod uwagę następujące czynniki:
- jedz lżej i mniej niż w zimie,
- stosuj zrównoważoną dietę z dużą ilością owoców, warzyw i ryb,
- zwiększ ilość warzyw na swoim talerzu i zmniejsz porcje czerwonego mięsa.
- wykorzystaj fakt, że jest to pora roku, w której jest większa obfitość świeżej żywności pełnej witamin, błonnika i minerałów. To dobry czas, aby zacząć zdrowo się odżywiać i „nadużywać” owoców, warzyw i pełnych ziaren w naszej diecie, rezygnując z obfitych dań z nadmiarem tłuszczu powszechnych w zimie i żywności bogatej w rafinowany cukier,
- najczęściej występującymi witaminami w żywności sezonowej są witamina A, beta-karoteny (przeciwutleniacze, chroniące przed słońcem) i witamina C. Truskawki doskonale sprawdzają się w deserach, gdyż jest to owoc bogaty w witaminy, w wapń, a także niskokaloryczny,
- dodaj więcej zielonych liści (szpinak, rukola, buraki) i wszelkiego rodzaju zielonych warzyw do swojej diety. Stopniowo Twoje potrawy będą bardziej orzeźwiające niż w zimie,
- możesz przeprowadzić oczyszczanie organizmu z toksyn i złogów lub wybrać jeden dzień w tygodniu jako dzień „oczyszczający”, jedząc tylko warzywa, buliony, zupy lub kremy,
- dodaj pikantny akcent do swoich potraw: jeśli masz zupę warzywną, udekoruj ją na przykład kilkoma posiekanymi rzodkiewkami lub listkami świeżej bazylii. Inne polecane warzywa z pikantną nutą to: por, czosnek, cebula, bazylia, imbir, mięta, kolendra…
- zaczynaj dzień od szklanki ciepłej wody. Możesz do niej dodać opcjonalnie sok z cytryny, imbir lub ocet jabłkowy,
- kiszonki są wskazane nie tylko w zimie, ale również na wiosnę: kiszona kapusta, kiszone ogórki lub buraki mają drogocenne wartości odżywcze wspaniałe dla jelit,
- unikaj alkoholu we wszystkich jego postaciach,
- unikaj wszelkiego rodzaju cukrów, również słodzików. Cukier zamienia się w tłuszcz i odurza wątrobę, a także jest przyczyną rozwoju insulinooporności. Zamień słodzone napoje na wodę,
- unikaj wszystkich smażonych i przetworzonych produktów. Unikaj tłuszczów na ciepło. Zamiast podsmażać warzywa na oleju, możesz użyć w tym celu odrobiny wody. Lepszym rozwiązaniem jest użycie zimnej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia już po ugotowaniu/podsmażeniu potraw.
Większa energia, a może większe zmęczenie?
Wiosną pewna grupa społeczeństwa dotknięta jest tzw. astenią wiosenną, która polega na przewlekłym zmęczeniu i apatii przypadającym głównie na okres przesilenia zimowego. Chociaż nie ma wyraźnych dowodów na istnienie tej choroby i jej związku z tą konkretną porą roku wiosną, to prawdą jest, że wiele osób konsultuje się z lekarzem co do tych konkretnych objawów.